5 tips om meer uit het ouderschapsplan te halen

Wanneer ouders van minderjarige kinderen uit elkaar gaan dan is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht. Daar mรณet in ieder geval in beschreven worden 1) hoe de zorg- en opvoedingstaken verdeeld worden, 2) hoe je elkaar als ouders zult informeren en raadplegen, en 3) wat de afspraken zijn over de kosten van de kinderen. Ook moet duidelijk zijn op welke manier de kinderen betrokken waren bij het opstellen van het plan.

Is dat alles? Ja, wettelijk gezien is dat inderdaad alles. Maarโ€ฆik raad aan om er meer van te maken. Met de volgende tips benut je het ouderschapsplan om samen het ouderschap na de scheiding vorm te geven

๐Ÿญ โ€“ ๐—ฆ๐—ฐ๐—ต๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ณ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—ผ๐—ฝ ๐˜‡๐—ผโ€™๐—ป ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ ๐—ต๐—ฒ๐˜ (๐—น๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ฟ) ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐˜‡๐—ฒ๐—ป. Dus geen taaie, formele taal, maar gewoon helder en leesbaar. Je laat met het ouderschapsplan zien hoe jullie ervoor zorgen dat je kind, ondanks de scheiding, onvoorwaardelijk op jullie als ouders kan blijven rekenen.

๐Ÿฎ โ€“ ๐—ฆ๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ผ๐˜‚๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ๐˜€๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐˜ ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐˜„๐—ฎ๐˜ ๐—ท๐˜‚๐—น๐—น๐—ถ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐˜ƒ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ผ๐—ฝ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ถ๐—ป๐—ด. Welke waarden geven jullie je kind mee? Welke basishouding hebben jullie als ouders, en wat karakteriseert de manier waarop jullie (willen blijven) opvoeden? Jullie relatie als partners stopt, maar jullie blijven samen de ouders van jullie kind. Dat houdt mรฉรฉr in dan alleen praktische afspraken.

๐Ÿฏ โ€“ ๐——๐—ฒ๐—ป๐—ธ ๐—ฏ๐—ถ๐—ท ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฝ๐—น๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐˜‚๐—ถ๐˜ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฝ๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐—ณ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ. Wat heeft het (in deze ontwikkelingsfase) van jullie nodig, en welke afspraken sluiten daarbij aan? Bedenk ook dat het plan niet statisch is: afspraken die je maakt voor een peuter zullen misschien al aangepast moeten worden als je kind naar de basisschool gaat, en zeker wanneer het de puberteit in gaat.

๐Ÿฐ โ€“ ๐—Ÿ๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ป๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ท๐—ฒ ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ฑ! Dat betekent niet dat het kind beslist. Een kind, of het nu jonger of ouder is dan 12 jaar, beslist nรณรณit en hoeft nรณรณit te kiezen, want die verantwoordelijkheid kan het kind niet dragen. Het is aan jullie als ouders om zo goed mogelijk naar je kind te luisteren en bij het maken van de afspraken rekening te houden met de wensen van je kind. Het KIES Kindplan vanย Landelijk Expertisecentrum Kind en Scheiding -KIES voor het kindย vind ik daar een heel mooi hulpmiddel voor.

๐Ÿฑ โ€“ ๐—ฉ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฎ๐—ด ๐—ผ๐—บ ๐—ต๐˜‚๐—น๐—ฝ. Ook als het jullie prima lukt om zelf de zakelijke afspraken te maken, dan kan het zinvol zijn om hulp te vragen bij het opstellen van het ouderschapsplan en het in kaart brengen van de wensen van het kind. Een mediator kan daar bijvoorbeeld heel open het gesprek over aan gaan met je kind, terwijl dat rondom de scheiding voor jullie als ouders lastig kan zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *