(Zonder) ruzie op vakantie

Je kijkt al tijden uit naar de vakantie. Na hard werken, en van hot naar her vliegen ben je er aan toe om lekker met elkaar te ontspannen en tijd voor elkaar te hebben. En eindelijk is het dan zover! Maar… in plaats van het relaxte plaatje dat je in je hoofd had, slaan je kinderen elkaar op de heenweg al de hersens in, krijg je ruzie met je partner over de route of het opzetten van de tent, en na een doorwaakte nacht omdat je kind niet slaapt op een luchtbed blijkt de eerste ochtend al dat de ideeën over het vakantieprogramma lijnrecht tegenover elkaar staan.
Herkenbaar? Misschien zelfs weleens op het punt gestaan om direct weer in te pakken en terug naar huis te gaan?

Hoe voorkom je ruzie op vakantie?

Met de zomervakantie in aantocht is de vraag natuurlijk… hoe voorkom je dit soort taferelen? Tenzij jij en al je gezinsleden van het type ‘conflictvermijder’ zijn is het antwoord op die vraag helaas dat ruzie in de vakantie niet te voorkomen is. Je begint nu eenmaal vaak flink vermoeid aan de vakantie, je zit meer dan anders op elkaars lip, en je bent in een andere omgeving waar je met elkaar nieuwe routines moet vinden. Maar… met de volgende tips voorkom je wel dat het zo erg wordt dat je direct je koffers weer wilt pakken:

4 Tips

  1. Verwacht niet van jezelf (en je gezin) dat je zodra je de deur achter je dichtslaat direct in lyrische vakantiestemming bent; de meeste mensen hebben even tijd nodig om te “ontstressen
  2. Spreek naar elkaar uit dat je (nog) niet supergezellig bent, omdat je last hebt van vermoeidheid/werkstress/gebroken tentstok/lelijk hotel/… (vul de ellende maar in); begrip naar elkaar doet wonderen
  3. Beantwoord op de heenreis om beurten allemaal (ook de kinderen!) de vraag “Wat ik in deze vakantie ècht wil is….” en vraag bij elkaar door (“Waarom is dat belangrijk voor je?” “Hoe ziet dat er voor jou uit?” “Met wie wil je dat doen?”); zo wordt duidelijk dat ieder eigen verwachtingen heeft en kun je met elkaar een plan maken waarmee iedereen aan zijn trekken komt
  4. Toch ruzie? Doe het “goed”. Zolang het niet escaleert is het echt niet erg om (ook in bijzijn van de kinderen) eens ruzie te maken. Probeer helder te krijgen wat het is dat de ander zo boos maakt door goed te luisteren en vragen te stellen. Daar heb je nu juist in de vakantie de tijd voor.

Fijne vakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *